Emballasjeforsk deltok på Emballasjedagene

Med nye roll-ups og ny brosjyre stilte Emballasjeforsk med stand og eget foredrag på Emballasjedagene 20201 i Sandefjord 11-12. november.

I tillegg til ny brosjyre og nye rollups, stilte Emballasjeforsk med fire representanter i sin bolk i programmet på Emballasjedagene;

Helga Næs, styreleder i Emballasjeforsk og Forskningssjef for Trygg og holdbar mat, Nofima,
Ole Jan Myhre, markedssjef i Norner
Jan Brunborg, salgsdirektør i BEWI
Joachim Rise, salgssjef i BEWI Norge.

Helga Næs åpnet med en kort introduksjon om Emballasjeforsk, før Ole Jan Myhre fortalte mer detaljert om noen av prosjektene.

-De fleste er enige om at for lite plastemballasje blir gjenvunnet, men hvordan skal vi øke gjenvinningen? Emballasjeforeningens veikart fra 2019 viser hvilke volumer vi har nå og vi har mye å gå på, sa Myhre.

Ole Jan Myhre tror produksjon av høykvalitets resirkulert plast er en eksportmulighet for Norge (foto Per Øyvind Nordberg).

Flere innovasjonsprosjekter er etablert for å bygge kompetanse på dette området, som FuturePack, RecyFoodPack og Terminus.

Så hvorfor er dette så vanskelig?

– Vi har satt oss fore å gjøre søppel om til en råvare, og det gir en del utfordringer. Emballasjeavfallet har mange farger, og det gir det resirkulerte materialet en uønsket farg. Det ideelle for gjenvinning, er å lage emballasje helt uten farge.

Myhre fortatalte også at tilsetting av antioksidanter i PP gjør at plasten bevarer sine egenskaper i lang tid.

Det er i dag vanskelig å få tak i nok resirkulerte materialer av god kvalitet og i høye nok volumer, og Ole Jan Myhre ser at produksjon av høykvalitets resirkulater er en eksportmulighet for Norge.

Slo et slag for ombrukskasser

Jan Brunborg slo fast at Emballasjeforsk er det viktigste forumet Bewi deltar i, før han fortalte om bruk av gjenbruksemballasje, som de ikoniske Gilde-kassene.

Gilde-kassene brukes av blant andre V Lerum og Salmar, der de er i kontinuerlig trafikk mellom destinasjonene og varer i ti år.

Jan Brunborg fortalte om gjenbruksemballasje og fiskekasser som resirkuleres til ringmurselementer (foto Bjørn Vilberg).

-Det finnes steder der ombruksemballasje er hensiktsmessig, og da er dette sirkulærøkonomi på sitt beste sa han.

Bewi kan levere paller for flylast som kan stables i hverandre og på denne måten redusere antall flyavganger til Asia med 600.

Selskapet produserer 45.000 fiskekasser daglig på Frøya og tilbyr ringmursystemer laget av resirkulert EPS.

Last ned den nye brosjyren fra Emballasjeforsk