En liten robot fra NTNU kan gjøre stor nytte ved å samle mikroplast fra havet

«Pamela» er utviklet av kybernetiker Artur Zolich og samarbeidspartnere ved Institutt for biologi ved NTNU. Foto: NTNU

Biologer og kybernetikere fra NTNU har bygget en smart robot som er rask og rimelig i drift. Den kan blant annet ta røver av mikroplast og måle tettheten av lakselus.

«Pamela» er et ubemannet overflatefartøy (USV)NTNU-ere har utviklet roboten for å kunne samle inn mange ulike partikler som finnes i vannoverflaten, alt fra mikroplast til plankton og lakselus.

USV-en er resultat av et tverrfaglig samarbeid mellom doktorgradskandidat Andrea Faltynkova fra Institutt for biologi og Artur Zolich, postdoktor ved Institutt for teknisk kybernetikk.
Fartøyet er på størrelse med en liten robotstøvsuger er et spesielt velkomment fremskritt for dem som tar prøver av mikroplast.


Hyperspektral avbildning

Faltynkovas hovedforskningsprosjekt er å tilpasse og utvikle en teknikk som kalles hyperspektral avbildning for å identifisere og telle mikroplast.

Hyperspektral avbildning er en teknologi som ble utviklet på midten av 1980-årene for å studere jorda fra fly eller verdensrommet. I dag brukes den til alt fra å studere skipsvrak til å identifisere ulike typer vev hos mennesker.

Resirkuleringsindustrien bruker teknologien for å skille plast. Det gjør den til et perfekt redskap for å studere mikroplast.
Les mer