Under Emballasjedagene ble det delt ut tre priser. Les om dem her.
Optimeringsprisen gikk til BAMA Gruppen for Kryssplasting med strekkfilm
Juryens begrunnelse: Bama har jobbet frem en ny pakkemetode med sterkere strekkfilm som kryssplastes for tomater. Dette har resultert i reduksjon i materialbruk på 34% og tidsbruk på 15%. I tillegg har det resultert i bedre ventlasjon og mindre mugne tomater, og terminalene anser den nye plasten som bedre å jobbe med.
Juryen ser det som meget positivt at det jobbes med å finne nye måter å løse utfordringer i distribusjonen av varer på. At Bama her har lykkes med å øke holdbarheten samtidig som materialforbruk reduseres, og dette gjøres på en måte som er lettere å jobbe med og sparer tid og penger, må det ansees som en meget god forbedring.
Optimeringsprisen ble delt ut av Grønt Punkt Norge og Emballasjeforeningen for å skape oppmerksomhet rundt og hedre emballasjeforbedringer i Norge.
Åse Øygarden, emballasjesjef i BAMA og styremedlem i Emballasjeforsk, vant Emballasjefagprisen 2024.
Juryens begrunnelse: Årets vinner tildeles Emballasjefagprisen for sin enestående innsats og engasjement innen emballasjefaget. I flere år har hen vært en sentral pådriver og nøkkelperson på sin arbeidsplass, hvor vinnerens åpne og systematiske tilnærming til komplekse problemstillinger har vært avgjørende for selskapets arbeid og fokus innen emballering og emballasjeutvikling.
Vinnerens dyptgående kunnskap, presisjon og genuine engasjement går langt utover det som kan forventes i hens rolle. Emballasjefagprisvinneren viser imponerende innsikt og forståelse for bærekraftsutfordringer og fremstår som både ydmyk og realistisk i møte med endringer og krevende prosesser. Samtidig er hen nysgjerrig og fremoverlent, med et brennende ønske om å utforske innovasjonens og forskningens muligheter.
Hens evne til å dele av sin kunnskap og inspirere andre gjør hen til en enestående representant for sitt fagfelt. Med sin erfaring, kreativitet og sterke fokus på bærekraft har vinneren gjort en formidabel innsats både som medlem i Emballasjeforeningens fagnettverk og som foredragsholder.
Emballasjefagprisen deles ut av Emballasjeforeningen til enkeltpersoner som, utover stilling og tittel i bedriften, har utmerket seg med et spesielt engasjement og har bidratt med kunnskapsdeling om emballasje og emballering i Emballasjeforeningen.
Juryen besto av Morten Aas, leder for emballasjeutvikling i TINE, Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, og fjorårets Emballasjefagprisvinner Ole-Anton Bakke, emballasjesjef i Jotun.
Helga Næs, forskningssjef i Nofima og styreleder i Emballasjeforsk fikk Emballasjeforeningens hederspris.
Juryens begrunnelse: Helga Næs har vært styreleder i Emballasjeforsk siden 2012, og har tidligere vært styremedlem i Emballasjeforeningen gjennom flere år.
Som styreleder i Emballasjeforsk har hun ledet et nettverk som har sett en gledelig vekst i forskningsvolum målt i kroner, fra 40 MNOK i 2012 til ca. 90 MNOK i 2024.
Næs har vært sentral i arbeidet med å dra opp felles prosjekter: Senter for forskningsdrevet innovasjon, Smartpack-prosjektet som fikk finansiering fra Akershus fylkeskommune og Oslo kommune over flere år, Circular Packaging Cluster som fikk tildelt Arenastatus i Innovasjon Norge med finansiering over tre år, og sist, men ikke minst, Grønn plattform-prosjektet Re3-Plast, som er det største emballasje- og emballeringsprosjektet vi noensinne har hatt, med en tildeling på 67 MNOK fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva.
I tillegg har hun aktivt fremmet og markedsført både Emballasjeforsk og Emballasjeforeningen på en god måte.