Nytt forskningsprosjekt for fruktemballasje

Ny og mer bærekraftig fruktemballasje er nå under utforskning av Nofima.

Oslofjordfondet har bevilget 2,2 millioner til et forskningsprosjekt for å utvikle ny, bærekraftig fruktemballasje. Deltakere er Økofrukt, OsloMet, Glomma Papp og Nofima.

I prosjektperioden fram mot 2020 skal det utvikles og testes bærekraftig emballasje. Dette gjelder både  plast og av papp laget med en ny type fiberteknologi.

Fruktemballasje i forskjellige materialer

Forskerne skal analysere effektene av de ulike emballasjetypene.  Dette gjelder holdbarhet, fuktighet, transportdyktighet, økonomi og attraktivitet i markedet.

I samarbeid med Infinitum AS vil man også utforske mulighetene for å etablere en panteordning for fruktemballasje der man bruker flaskeautomater.

Dette vil i så fall være et spennende grep i en næring der emballasje er en betydelig utgiftspost for produsentene og et potensielt avfallsproblem i samfunnet.

Kundene vil kutte plastemballasje

Alf Kigen på Holtsås og Olav Jønsi på Hjuksebø driver Økofrukt AS sammen og de syns det er fint med det nye prosjektet.

– I hovedsak er det Nofima som bestemmer metode og fart i prosjektet. Jeg synes jo det er flott at vi skal vurdere papp og papir, sier Kigen til Telen.

Han tror at mange kunder er opptatt av å kutte ut bruken av plast etter alle de tragediene  fra havet hvor enorme plastberg sirkulerer og skader miljøet.