Forskere skal finne svar på et stort og usynlig plastproblem

Usynlige miljøsynder er ikke bedre enn de synlige. Nå skal forskere finne ut hvor farlige den usynlige plasten i havet er.

Synlig plast som flyter rundt i verdenshavene, skylles opp på strender og blir brukt av sjøfugl til å bygge reder av, skaper miljøoverskrifter over hele kloden. Men hva med plasten vi ikke kan se? Hvor blir den av, og hvor farlig er den?

Plastposer gir ny kunnskap

Det skal et nytt forskningssamarbeid ledet av SINTEF Ocean finne svar på. REVEAL-prosjektet er tildelt 10 millioner kroner fra Norges forskningsråd (MILJØFORSK) med midler fra Handelens Miljøfond (HMF), et fond bygget med en 50-øring fra hver plastbærepose du og jeg kjøper i butikken.

– Mikroplasten er plastproblemets store mysterium. Vi har all grunn til å frykte at mengder av ørsmå plastbiter i naturen har negative effekter, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, som finansierer prosjektet.

– Skal vi sikre oss mot skader fra mikroplast må vi vite hvordan mikroplasten virker. Derfor er Handelens Miljøfond svært glad for at dette viktige prosjekter kommer i gang, og vi er ivrige etter å se resultatene.

Les hele saken hos SINTEF