HANDLE er NorgesGruppens bærekraftsfond, og skal støtte finansiering av relevante prosjekter i verdikjeden for mat og drikke. Fondet vil støtte prosjektene med størst potensial for konkrete resultater.
Søknadsfristen er 1. november. Fondet ble opprettet i 2020, med en programerklæring om å dele ut 100 millioner kroner til ulike prosjekter i årene fram mot 2025. Målet er å bidra til en enda raskere bærekraftig utvikling av bransjen gjennom hele verdikjeden.
Signe Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i NorgesGruppen, forteller at de siden den gang har støttet 26 prosjekter med til sammen 56 millioner kroner. – Flere av prosjektene har gitt gode og konkrete resultater. Mange av disse er nå synlige i norske butikkhyller, sier hun i en pressemelding.
HANDLE åpner nå en ny søknadsrunde, hvor alt av produsenter, leverandører, gründere, organisasjoner og kunnskapsinstitusjoner kan søke.
– Ingen er for store til å søke, ingen er for små. Prosjektene kan dreie seg om klimagassreduksjon, teknologi, råvarer, produksjon, arbeidsforhold, eller noe annet. HANDLE vil gi støtte der vi ser størst potensial for konkrete resultater, sier Bunkholt Sæter.
Hun trekker også fram emballasje og matsvinn som to veldig aktuelle temaer for satsning.
– HANDLE har blant annet støttet prosjekter som adresserer utfordringer på områder som matsvinn, ernæring, klimagassutslipp, sirkularitet og ressursutnyttelse. To hyperaktuelle tema er emballasje og matsvinn. Vi håper å se lovende prosjekter som adresserer utfordringene på disse områdene i denne søknadsprosessen, forteller bærekraftsdirektøren.
Prosjekter som tidligere har fått støtte fra HANDLE:
- Sirkulære tomater
- Frukt- og grønnsaksjuice med råvarer som er «reddet» fra matsvinn
- Fjerning av karragenan i mange produkter
- Øl med karbonfanget kullsyre
- Ferdigretter med lavere klimafotavtrykk